Upoznajte Pag

  Otok i grad Pag

  Novi grad Pag nastao je tijekom druge polovice XV. stoljeća prema unaprijed utvrđenom urbanističkom planu na dotad pustom mjestu blizu solana. Do tad su Pažani živjeli u Starom Gradu (danas: svetište Gospe od Staroga Grada i arheološko područje).
  Grad Pag nastao je na tradiciji srednjovjekovnog graditeljstva sa središnjim trgom i četiri ulice koje dijele grad na četiri kvarta. Glavni trg mjesto je svih važnih zbivanja. Okružuju ga Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Kneževa palača, nedovršena biskupska palača i Loža.
  U blizini možete posjetiti galeriju Paške čipke, Etno galeriju, izložbeni prostor o liku i djelu Bartola Kašića te druge kulturne spomenike. Osnovna urbanistička struktura grada gotovo je u potpunosti sačuvana. Prošetajte ulicama grada, otkrijte neki skriveni kutak, upoznajte Pažane koji rado govore o paškim osobitostima, nanu koja u svakodnevnoj nošnji sijedi ispred kućnog praga i s ponosom pokazuje pašku čipku. Početkom XX. stoljeća grad Pag širi se izvan svojih zidina, a s procvatom turizma nastaju novi dijelovi grada: Prosika, Vodice, Blato, Murvica, Bašaca, Sv. Jelena i Bošana.

  PG05
  PG01
  Panorama-4
  Pag-nasip
  Pag---MP-Pasko-kolo-3
  kula-skrivanat-pag-izvana
  IMGP9003
  IMGP4581
  IMGP1317
  IMGP0981

  8v
  7v
  6v
  5v
  4v
  3v
  2v
  1v

  Aktivni odmor

  Specifična ljepota paškog krajolika, mnogobrojne biciklističke staze i zanimljive konture stijena privlačne su avanturistima željnima aktivnog odmora. Vožnja biciklom, plivanje, ronjenje, jedrenje, planinarenje, ili samo lagana šetnja u ovom spoju mora, stijena, škrte vegetacije i netaknute prirode prilika je za povratak prirodi i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osim glavnih cestovnih pravaca, otok je isprepleten alternativnim makadamskim cestama i poljskim putovima gdje nema prometa, idealnima za bicikliste željne razgledavanja. U našoj poslovnici možete dobiti karte i informacije o brojnim stazama idealnima za biciklizam.
  Bez obzira na to koliko dugo traje vaš odmor, nedostajat će vam vremena za upoznavanje većeg dijela otoka, što je ujedno i poziv za povratak i nova otkrića.


  Ronjenje

  Podmorje otoka Paga zaista je raznoliko. Pjeskovita područja unutar zaljeva te kameniti zidovi i platoi Paških vrata i Velebitskog kanala čine jedinstveno mjesto na kojem se spajaju značajke srednjeg i sjevernog Jadrana. U svakom se njegovom kutku mogu vidjeti stotine vrsta različitih riba, rakova, školjkaša i glavonožaca.
  Ronilačke lokacije zadovoljit će i najzahtjevnije - zidovi obrasli koraljima iz porodica Gorgonija, špilje prepune različitih spužvi te bogate livade morskih cvjetnica. Veliki broj podvodnih fotografa dolazi u podmorje Paga pronaći mnoštvo morskih puževa koji čine najraznobojniju porodicu organizama na svijetu te nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ne čudi, stoga, da su brojni dijelovi podmorja Paga prepoznati kao kulturno dobro i zaštićeni kao područja ekološke mreže EU NATURA 2000.

  8v
  7v
  6v
  5v
  4v
  3v
  2v
  1v

  PG09
  IMGP4864
  IMGP4841
  IMGP4838
  IMGP4836
  IMGP4835
  IMGP4832
  IMGP4823
  IMGP4805
  DSC0431

  Paški sir - stoljetna delicija

  Na sam spomen paškog sira mnogim sladokuscima zastaje dah, a nepce se prisjeti nezaboravnog slankastog okusa sira. Poznat i priznat simbol Paga nositelj je oznake Izvorno Hrvatsko, te predstavlja Pag ali i Hrvatsku na svim sajmovima Europske unije. Kvaliteta koja počinje s prvim dahom paške bure što se strmoglavi niz padine Velebita, te podigne sol koja posoli škrto raslinje otoka Paga. U takvim uvjetima paška ovca jedući posoljeno i ljekovite bilje daje mlijeku a samim time i siru specifičan okus i miris.
  Od početaka proizvodnje paškog sira pa sve do danas proizvodni proces se nije mijenjao, tek se poneki dio i način skladištenja promijenio u skladu sa novitetima tehnologije. Danas paški sir možete kupiti u raznim domaćinstvima koji se bave proizvodnjom sira, te u nekoj od sirana na našem otoku koje su tradiciju i tehnologiju spojile u jedno. Zreli paški sir koji je stariji od pet mjeseci ima karakterističan, nadasve pikantan okus, svojstven miris, blago zrnate strukture tijesta, te se mrvi i topi u ustima. Gotov sir ima oblik koluta, prosječne težine od dva do dva i pol kilograma te je zlatne ili zlatno žute boje. Paški sir koristi se kao specijalitet poslužen uz aperitive, ili se koristi kao predjelo, a nezaobilazan je dodatak kuhinji u pripremama raznih umaka, tjestenina, i sl.
  Toplo vam preporučamo kušati paški sir u neki od paških konoba, kod domaćina, ili kao predjelo u nekom od paških restorana.